Vem är krögaren, Pär Jonsing? 

Med en pappa som är yrkesfiskare som ägnar all sin tid till att fiska i södra Bottenhavet och en mamma som alltid odlat potatis, morötter, kryddor och allt annat på gården, är det kanske inte så konstigt att Pär tidigt blev duktig på att laga mat. Men det var tennisspelare han ville bli.

– Jag skulle gå på tennisgymnasiet i Kramfors, men en ryggskada gjorde att jag inte kunde spela tennis längre. Då fick det bli andrahandsvalet, hotell- och restaurang-gymnasiet istället, berättar han odramatiskt.
 

Hård skola i Paris

Man ska dock inte förledas att tro att Pär halkar omkring på bananskal. Efter gymnasiet gick han direkt vidare till utbildningen "Diplomerad restaurangkock med internationell anknytning" som avslutades med gesällbrev och jobb på en tvåstjärnig restaurang i Paris.

– Det var hemskt! Jag lärde mig massor, men det var fysisk och psykisk terror i ett helt år, där en stark hierarki gjorde att alla slogs för att komma uppåt. Efter det där året kom kökschefen och sa att jag var den bästa lärling han någonsin haft, och rekommenderade mig till Restaurang Paul Bocuse, som är Frankrikes äldsta trestjärniga krog, säger han.

Vid det laget var han dock färdig med Paris, tog sina kockknivar med sig och reste till Oslo, där han jobbade på Restaurang Bagatelle, för att sedan ta sig vidare till Operakällaren och Edsbacka i Stockholm. Sedan var det dags att starta eget.
 

Drömmen om en egen krog blev tre

– Jag har alltid drömt om att driva en egen krog och tog chansen när den kom. Jag var bara 28 år när jag öppnade turistmagneten Växbo Krog mellan Bollnäs och Söderhamn i södra Hälsingland, så jag var ganska ung, men med ett gott självförtroende och massor av erfarenhet i bagaget visste jag vad jag ville, berättar Pär.

Efter det följde Bollnäs Kulturkrog som idag serverar mellan 200-500 lunchgäster varje dag. Sedan 2015 driver Pär även nya Bergskrogen i Järvsö där han från och med 2017 även är kökschef.
 

När han inte jobbar med sina krogar

Utöver allt arbete med sina krogar så reser han gärna och älskar att träna och vara ute med båten under somrarna. Han bor i Bollnäs med sin fru Moa och har 3 barn: Elliot, Leo och Birk. Dom längtar efter ett eget hus som i nuläget håller på att planeras

BOKA BORD
Krögare Pär Johansson, Bergskrogen