Hälsingetradition på varje våning

 

Just nu är det full verkstad på Bergshotellet. Det fixas med stort och smått. Beställda lampor börjar ramla in, bord och stolar byggs och monteras ihop och färgnyanser justeras på väggar och tak. Anna-Carin Åsbrink, från Måleriverkstan’ i Järvsö har precis levererat stora schabloner som ska bli till konstverk på varje våning.
 
Mönstret är förstås Järvsösömmen, känd i hela landet men med ursprunget i 1800-talets prästgårdar där prästfruarna lärde ut sömmen till kvinnorna i byn. Det var så den hamnade i Hälsingegårdarna på allt från kuddar, gardiner och bonader, till skåp och andra möbler. Nu kommer sömmen att finnas på Bergshotellet.
 
– Det är så häftigt att kunna kombinera Järvsösömmen med måleri, utbrister Anna-Carin.

Berättelsen om hur Anna-Carins intresse för måleri växte fram föddes redan på 50-talet. På den tiden var kvinnorna hemma och tog hand om hem och barn, så daghem var inte ens uppfunna. En sådan mamma hade dock inte Anna-Carin. Brita Åsbrink var nämligen chef för Bollnäs hemslöjd och jobbade massor, bland annat på Stenegård. Barnen fick helt enkelt leka bäst de ville, vilket inte var så svårt just där.
 
– Det var massor av barn på Stenegård och vi hittade på massor av hyss. Allt ska man inte berätta, skrattar hon.
 
Det var där intresset för måleri vaknade och när hon fick chansen att åka runt i Hälsingland för att skriva en bok om korgmålning tillsammans med Hilding Mickelsson från Regnsjö, var hon såld. 1980 startade hon sitt eget företag, Måleriverkstan’. Vid samma tid hade mamma Brita byggt upp ett stort företag kring Järvsösömmen. Tillsammans med andra kvinnor i Järvsö ritade de mönster, broderade och sålde via ICA-kurirens postorder.
 
– Järvsösömmen var otroligt populär på 80-talet. Nu finns den i hela Sverige, tack vare mamma, berättar Anna-Carin stolt. Hon tycker också att det är kul att Destination Järvsö plockat upp sömmen i sin logga.
 
Idag jobbar Anna-Carin med renovering av gamla målningar, kontrakts- och dekorationsmålning. Hon använder traditionella tekniker och produkter och är återförsäljare för Gysinge Byggnadsvårds färger. Hon håller också kurser och utbildningar, föredrag och workshops om måleri och Hälsingegårdar. Hennes produkter går att köpa på Stenegård, som öppnar för säsongen den 6 juni.
 
Välkommen dit!

Anna-Carin Åsbrink, från Måleriverkstan’ i Järvsö
Anna-Carin Åsbrink skapar vackra schabloner till Bergshotellets väggar.

Järvsösömmen
Så här ser den ut, Järvsösömmen - rikskänd tack vare mamma Brita och Ica-Kuriren!