Järvsö Downhill med boende

Downhill-cykling med Lars Ek Lööv i Järvsö

När ljusdalsbon Lars Ek Lööv besökte Whistler 2007 stod han fascinerat på torget och blickade upp på de till synes dödsföraktande cyklisterna som kastade sig nedför backen. Med en stor portion tvivel följde han ändå med en kompis upp i backen ett par dagar senare för att testa downhill-cykling.

– Det var bland det häftigaste jag gjort i hela mitt liv, berättar han.

Senare samma sommar träffade han två Järvsö-killar i liften i Åre och de började prata om möjligheterna att bygga något liknande i Järvsöbacken. Det skulle dröja till 2009 innan planerna blev verklighet, men vid det laget hade de tre även lyckats övertyga Peter Augustsson. VD Järvsöbacken.

– Vi ville göra det riktigt bra och letade med ljus och lykta efter någon som kunde bygga lederna åt oss. Efter ett telefonsamtal med kompisen Sven i Whistler hade vi bestämt oss för att ta hit folk därifrån. De är ju bäst i världen på att designa downhill-leder, berättar Lars, som idag är Bergcykelparkens VD.
 

Bergshotellet + Bergcykelpark + Höstlov = Sant

Järvsö Bergcykel-Park (JBP) är öppen från 29 maj till 1 november och välkomnar människor i alla åldrar. Lars berättar att de har satt en gräns på tio år och 140 centimeter i längd för att hyra cykel, men utöver det finns inga begränsningar. All utrustning finns att hyra och parken erbjuder även coacher. Grundnivån, som kallas JBP100 innebär att nybörjare i grupp får lära sig att ta sig nedför gröna leder på ett säkert sätt. Det tar två timmar och efter det klarar man sig själv i de enklare lederna. Coacherna kan även erbjuda mer avancerade kurser.

– Vi är väldigt stolta över att ha så välutbildade coacher som kan ta väl hand om våra gäster. Tio personer har hittills fått utbildning av vår partner i Whistler och vi kör även utbildningar just nu.

Lars själv har åkt mycket skidor i sina dagar, men hade inte testat downhill innan den där sommaren 2007. Idag har han ena foten i Hälsingland och den andra i Stockholm där han också jobbat som fotograf i perioder. Han tycker att alla ska testa downhill-cykling.

– Vår canadensiska partner har designat backarna med en otrolig finess. Många andra parker har byggt väldigt branta leder, men här är de perfekt avvägda och anpassade efter olika kunskapsnivåer. Precis som i skidbacken kan du hitta gröna, blå, röda och svarta leder, säger han.

Nytt för i år är att parken fortfarande är öppen i flera veckor när Bergshotellet slår upp portarna den 18 september. På höstlovet, vecka 44 håller de öppet alla dagar.

Passa på att boka hotellet tillsammans med din cykelsemester!