En cykelmammas betraktelser

 
Järvsöbacken Downhill
Minna Carlson är IT-kommunikatören från Åbyggeby utanför Gävle som fastnat för down-hill-cykling. Tillsammans med sin familj kör hon ofta de femton milen till Järvsö för att utmana sig själv i de olika backarna.

– Min man och jag har cyklat down-hill sedan Järvsö Bergscykel Park öppnade, men det var jag som var först med att köpa en riktig DH-cykel. Barnen blev frälsta för ungefär två år sedan. Det är helt suveränt och passar allt från barn och nybörjare till de som är riktigt duktiga, berättar Minna.

Barnen är elva år och önskar sig riktiga downhill-cyklar till nästa säsong. Fram till nu har de kört på sina crosscountry-cyklar, som också frekventerat alla de fina skogsstigarna runt Järvsö.

– Det är verkligen något speciellt med Järvsö. Jag älskar att kasta mig nedför backarna på cykel eller skidor, men Järvsö är så mycket mer än så: människorna, den mysiga byn med alla caféer och små butiker, allt som händer, utsikten… Jag kan stå där, högst uppe på Öjebergets topp och blicka ut över Hälsingland hur länge som helst, säger hon drömmande.

Något som Minna pratar om med värme är alla hjälpsamma människor som gör allt för att turisterna ska trivas. 

– Trots att byn är så liten, finns det alltid utrustning att köpa om man behöver det, och när man som bäst behöver det står någon och säljer varmkorv eller kaffe i en solig backe. Allt är enkelt i Järvsö, berättar hon.

Alla de aktiviteter och jippon som ordnas runt berget är en annan höjdpunkt för Minna och hennes familj. Hon nämner bland annat free ride-kvällar, barbecue-dagar, tjejkvällar i cykelparken och många spontana arrangemang som de blivit inbjudna till.

– Jag ser fram emot att Bergshotellet öppnar. Vi skulle kunna stanna kvar där om vi vill vara med på någon av byaktiviteterna till exempel. Eller så tar jag med mig tjejkompisarna dit. En härlig middag efter en dag i backen känns också lockande, säger hon.