Möt Peter Augustsson

Familjen Augustsson i Järvsö äger och driver Järvsöbacken och hela familjen är inbitna skidåkare, både på längden och utför. Många av vinterns dagar har därmed tillbringats på berget i många år. Även downhill-cykling är en passion, vilket gör att berget har dragningskraft alla årstider.


Skidsemester i JärvsöbackenFamiljen Augustsson
 

Vad är det som gör berget i Järvsö så speciellt?

– Dels är det förstås närheten till Järvsö by, där det finns allt från affärer och restauranger till banker och klädbutiker. Det är en liten by med ungefär 5,000 invånare och de flesta är beroende av turismen på ett eller annat sätt. Det gör att du som gäst känner dig väldigt välkommen i vår by.

En annan viktig aspekt är att det är så mycket aktiviteter samlade kring berget under alla årstider. Här kan du cykla, vandra, plocka svamp och bär, springa, åka slalom, längd och träffa myskoxar. Kombinationen är rätt unik.

Utsikten gör också Järvsöbacken oöverträffad. Det är magiskt vackert här uppe!
 

Berätta lite om Järvsö bergscykelpark!

– Haha, att det blev en cykelpark på berget var faktiskt något av en tillfällighet. Jag blev övertalad av några vänner som tyckte att vi skulle öppna en park här. Jag var lite tveksam i början, men jag har aldrig ångrat det. Innan parken byggdes hade jag aldrig testat down-hill, men nu är jag fast. Det som är så häftigt med den sporten är att vem som helst kan testa och att man så snabbt blir riktigt bra.

Bergcykelparken passar för alla, stora som små. Allt finns att hyra här, så det är bara att komma. Det är samma sak med utförsåkningen. Här finns backar för alla: gröna, blå, röda, svarta, en free-ride park och ett stort barnområde.
 

Hur står sig Järvsöbacken alpint mot andra anläggningar i Sverige?

– Järvsöbacken är Sveriges elfte största skidanläggning. Vi hade ungefär 180,000 besökare under vintersäsongen 2013. Det är många barnfamiljer som kommer. Vissa stannar en vecka, medan andra kommer över helgen. Totalt under säsongen är vi 120 anställda, så det är en ganska stor verksamhet. Vi är ett familjeföretag där alla strävar efter att gästerna ska känna sig omhändertagna. Det är också det som gör att våra gäster kommer tillbaka till oss år efter år.
 

Vad längtar du mest efter med det nya hotellet?

– För mig är det viktigaste att vi kan tillgodose behoven för gäster som vill ha ett hotellboende mitt i backen, med ski-in, ski-out, restaurang och all den service som finns på ett hotell. Det finns många boenden i Järvsö redan, men vi har saknat ett hotell i backen.